Ontwikkelingen pijnbehandeling uitgewisseld op pijncongres Valencia!
Ontwikkelingen op het gebied van pijnbehandeling werden tijdens het EFIC pijncongres besproken. EFIC Pain in Europe is het grootste wetenschappelijke congres over pijn in 2019. Het brengt de meest erkende experts op het gebied van pijnbehandeling samen om kennis, ideeën en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied uit te wisselen. Cindy Mastenbroek was aanwezig bij dit pijncongres in Valencia om nieuwe competenties en vaardigheden op te doen.
Goede pijneducatie geven is complex!
Keynote speaker professor Lorimer Moseley gaf een inspirerende presentatie over pijneducatie. Goede pijneducatie geven is complex! Met name hoe je de boodschap overbrengt, vraagt nog veel onderzoek. Goede pijneducatie is een belangrijke voorwaarde om te kunnen profiteren van een biopsychosociale behandeling en het vermindert zorgconsumptie.
Patiënten kunnen verbazingwekkende vermindering van de pijn ervaren door simpelweg te begrijpen hoe pijn daadwerkelijk werkt en hoe hun lichaam en hersenen kunnen worden veranderd, zegt fysiotherapeut en pijn wetenschapper Professor Lorimer Moseley.
Verwachtingen en voorkeuren patiënt
Professor Rob Smeets had in de workshop ‘patient encounters and compliance with treatment recommendations’ aandacht voor verwachtingen en voorkeuren van patiënt en naasten, kennis en kunde van de gezondheidszorgprofessional. De workshop werd afgesloten met een overzicht van pijnmechanismen en de behandeling van voorkeur. Hij gaf een mooi overzicht over wat voor wie werkt.
Fysieke training in combinatie met Acceptance en Commitment Therapie is een meerwaarde bij de behandeling van psychosociale problematiek bij chronische pijn. Deze combinatie van behandelingen wordt sinds 2016 met succes toegepast bij Pijnzorg Actief. Het is voldoende onderbouwd als een meerwaarde voor chronische pijnpatiënten. Het verbeterd zelfverzekerdheid, depressieve gevoelens, verminderd catastroferen en verhoogd activiteitenniveau.
Nieuwe ontwikkelingen
Het koppelen van hersenstimulatie aan kunstmatige intelligentie zou een wereld van nieuwe mogelijkheden kunnen openen bij de behandeling van pijn, verslavingen en vele andere aandoeningen, zegt hersenchirurg Dirk de Ridder. Dit zijn mooie ontwikkelingen voor de pijnbehandeling.
De Pain Alliance in Nederland – PA!N – organiseerde tijdens het EFIC pijncongres in Valencia een wetenschappelijke bijeenkomst
Deze wetenschappelijke bijeenkomst ging over de kwaliteit van de pijnzorg in Nederland. Besproken werd hoe het onderwijs voor alle disciplines in de zorg nog meer verbeterd kan worden. Uitdagingen waar we voor staan: pijnonderwijs te laten aansluiten op de ontwikkelingen rond interdisciplinaire pijnbehandeling. Daarbij moeten de verschillende zorgverleners intensiever met elkaar leren samenwerken, elkaars taal verstaan en elkaars expertise leren kennen.